benzingőz

Cargineering

Cargineering

Oldtimer Premier 2018

Glamour-napok férfiaknak

2018. április 22. - Cargineering

Idén is megérte kiállni a sort, hogy bejuss a biatorbágyi Premier Outlet területére, feltéve ha kocsival érkeztél, mert motorral ezt ügyesen ki lehetett kerülni.

Bent a parkolóban, aztán olyan autókon legeltethetted a szemed, amik mellett eltörpült az, hogy a Glamour-napok miatt az üzleteket is végig kellett szenvedni a kismillió ember közt, hogy az ember kedves párja is úgy érezze, nem hiába szeltétek át az egész várost szombat délelőtt. Én nem így jártam, de sok férfi szeméből ezt lehetett kiolvasni.

img_20180414_125056.jpg

Kezdésnek kapásból itt van egy 911 turbo a 993-as szériából. Mellette egy Honda NSX, még színben is passzol. Két igazi legenda a '90-es évek elejéről, merőben eltérő szemlélettel építve, de ugyanazért a célért, hogy a legjobb sportkocsi legyen. Az NSX-et Senna segítségével reszelték hibátlanra, középre épített V6-os motorral, míg a 911-et akkor már 30 éve finomították, hogy minél jobban használható legyen a farmotoros, turbós, boxer 6-os, ami ebben a szériában volt utoljára léghűtéses. Amúgy kiskorom óta ez a széria, ráadásul a turbo a kedvencem. Évek óta még a háttérképem is ez.

img_20180414_134237.jpg

 Az előző két piros kétajtós csoda után itt egy harmadik. Dacia 1410 Carpathia sportcoupe. Hát, hogy is mondjam, vannak erdélyi rokonaim, volt is jó pár 1310-es dákó a használatukban és bár megjártak velük hosszú utakat is, de jó autónak nem számítottak. Erre itt ez a coupe, olyan kecses formával, hogy még azt is megbocsájtaná neki az ember, ha minden utcasarkon lerobbanna, mert ez még a tréleren is jól mutatna. Pláne ezzel a felnivel, a kis kocka rendszámmal, és a bézs belsővel....sosem gondoltam volna, hogy valaha ilyet mondok, vagy leírok, de megkívántam egy Dacia-t. Ezzel maga lehetett az élet császára aki behajtott anno a temesvári főutcára, lehúzott ablakon kitett karral, spanglival, na ő tuti nem egyedül ment haza a discóklubból.

lada_op.jpg

Kicsit túltengnek a piros autók a válogatásomban, de ezt a zsigát sem lehetett kihagyni. Nekem is volt, ezért mindig nosztalgiával tölt el, ha látok egyet. Ez a piros pedig nem is volt akármilyen, ahogy alapjáraton pöfögött, röfögött, az egész bódé beleremegett, a Proex kipufogóból pedig olyan szagok jöttek, ami még jobban visszarepített a daliás ladázós korszakomba. Belül is minden ami kell, verseny ülés, hosszú váltókar, húzott kormány. Bármikor meghajtanám, szigorúan csak lapjával előre!

merga_op2.jpg 

A jó öreg bálna. Ha nem lenne egy betegágy, már vettem volna egyet, de nem vagyok a saját pénztárcám ellensége. A gyári állapot a kedvencem a young timereknél, de most nézzétek meg a mellette álló gyárit. Ha csak az állna itt, nagyon vonzó lenne, de emelett a Lorinser body kites példány mellett elhalványul. Nem vagyok Lorinser rajongó, de ez jól áll az S mercinek. Ez a kvázi lyuk nélküli felni pedig még inkább nehezíti optikailag a W140-et. 

img_20180414_130548.jpg

Még egy piros sportkocsi. És igen nem véletlenül nem tettem idézőjelbe a sportkocsit. Ez egy swift GTI. Egy kis méregzsák, pehelysúly és egy erős, pörgős 16 szelepes motor, elöl hátul tárcsafékkel, sport üléssel. Igazi városi alázó gép és sleeper egyben.

img_20180414_122902.jpg

Egy ideje már a reneszánszukat élik a Barkasok, mióta fellendül a street food láz, egész sokat vakarnak ki a mocsokból és építenek belőlük különböző guruló büféket, amikből aztán márik a kávét, fröccsöt vagy valamilyen szendvicset. Ez azonban egy simán csak felújított 8 személyes busz patika állapotban és gyönyörű BBS felnikkel, ami bevett eleme a német tuning irányzatnak és hát valahol ez is egy német termék. Csodás hangja volt, ahogy elpöfögött a kétütemű motorjával. Fesztiválra vagy nyaralni, síelni járni a haverokkal bármikor elfogadnám.

img_20180414_140602.jpg

Óh igen, az Istennő, vagyis a DS, pontosabban egy DS 23 Pallas. Már nagyon fiatalon megtetszett, mert a Jákob rabbi kalandjai című filmet annyiszor láttam, hogy kívülről tudtam a szövegét, és abban ilyen kocsija van a főszereplő Louis De Funes-nek. Érthetetlen, hogy a Citroen, aki ezt az űrhajót megtervezte és gyártotta már majd 60 éve, most elpazarolja a DS nevet egy se füle se farka almárkára.

img_20180414_133845.jpg

Ezt a képet először ki akartam törölni, mondván, hogy belemásztak, de talán így lett igazán jó. Egy tökéletes világban ez egy életkép lehetne, vagy lehetett volna, ahogy a kigombolt ingű jampi pörgeti a limója kulcsát, és viszi a lenge ruhába bújt barátnőjét a dög nagy Csajkával vásárolgatni. Sajnos a történelem máshogy alakult, így a legtöbb embert valóban vitték valahova az ilyen kocsikkal (mikor épp működtek) csak nem épp önszántukból és nem épp vásárolgatni. Tudom, hogy ez így sarkos, mert a Csajka első sorban a pártvezetés szállítóeszköze volt, de ettől még jó híre nem volt. Ez is csak egy volt a nagy, fekete, állami autók közül, amitől jobb félni, és nem belekerülni.

img_20180414_124034.jpg

Két merci a végére, egy E500, ami maga egy legenda, a Porschéval közösen gyártotta a Mercedes, és tudjuk, hogy amihez a Porsche a nevét adja az rossz nem lehet, mindegy, hogy traktorról beszélünk, vagy Dakar Rallyra felhergelt Lada Samaráról (kivétel talán a Porsche Design neve alatt futó cipőket, azokat tuti csak vakok vennék fel, mert mind vizuális környezetszennyezés). A másik pedig egy patika 190-es Merci. Apámnak volt ilyenje 25 éve, igaz még a keskeny csíkkal az oldalán, de nagyon élnék egy ilyet. Németországban próbáltam párat, de nem mertem belevágni, de mikor látok egy ilyen szép példányt, mindig megnézem az aktuális kínálatot a mobilén.

Ez a válogatás erősen szubjektív, így belegondolva nem is értem, miért nem került bele egy BMW sem, pedig volt kint 850-es, 2002-es és jó pár szép E30-as is. Akadt pár amerikai autó is és voltak bőven olaszok is. Szóval itt mindenki megtalálja a kedvenc márkáját, Trabanttól a régi Datsunig. Kár, hogy ez a rendezvény csak évente egyszer kerül megrendezésre, a nyári időszakban még havonta is kimennék ezekért az autókért Biatorbágyra, mert így még a Glamour-napokos őrület is fél vállról vehető.

A bejegyzés trackback címe:

https://cargineering.blog.hu/api/trackback/id/tr6513837306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.04.24. 06:57:25

Jo válogaTÁS. tÖBB FOTO? eLÉRHETŐ valahol?
süti beállítások módosítása