benzingőz

Cargineering

Cargineering

12 tanács, hogy ne(!) menj a genfi autószalonra

Tudom, ma már mindent a neten mutatnak be, de azért minden igazi autóbolondnak ezt élőben is látnia kell.

2018. március 02. - Cargineering

img_20170313_133932_1.jpg

Ez lehetne egy egymondatos post is: ne úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Kicsit bővebben:

  1. ne aludj indulás előtt 3 óránál többet, a kipihentség nem tesz jót az előtt, hogy majd 5 órát vezetnél Genfig és utána minimum 6 órát téblábolnál a kiállított autók közt (az 5 óra út Dél-Németországból értendő, akkoriban ott éltem).
  2. ne szerezz egy olyan útitársat, aki ébren tart az út alatt, mert úgy sem tudod, merre kell menni, így mikor az év autója K-Astra GPS-e egyirányú utcába visz, vagy belenavigál a legnagyobb dugóba olyan címszó alatt, hogy kikerülünk egy másikat az majd úgy is ébren tart.
  3. ne akarj megállni a hivatalos parkolóban, ahova több mint egy órán át evickéltél a dugóban, mert hely ugyan van, de a 26 CHF-et egy ember szedi egy mobil WC-ben berendezett „irodában” ami előtt ezért kb. 300 méteres tömött 4-es sor várakozik.
  4. ne ott akarj parkolni, ahol szabad, hanem beszéld meg egy raktár tulajával, aki mellesleg csak franciául, spanyolul és olaszul tud, hogy hagy hagyhasd már a bérautót a megállni tilosban egy fél napra az ajtaja előtt. Ja te persze szigorúan csak angolul és/vagy németül tudj!
  5. ne a hivatalos buszmegállóba állj be az official buszra várni, ami a parkolótól a kiállításra visz, hanem a megállót jelző tábla tömeggel ellentétes oldalán. Így a buszvezető előtted fog megállni és simán felszállhatsz elsőként a 20 perce ott ácsorgó 2-300 ember előtt.
  6. ne állj be a kiállításon a ruhatári sorba, mert rohadt hosszú, hanem vigyél egy hátizsákot, amibe simán belegyömöszölheted a kabátodat. De ha igazán taktikus vagy, akkor semmit nem viszel, hanem az első pultnál szerzel egy hatalmas reklámszatyrot, amibe simán belefér a télikabátod.
  7. ne tökölj az VW standnál, mert így nem marad időd mondjuk az Alpinára. De nyugodtan csorgasd a nyálad a RUF-nál vagy a Mclaren-nél is. A kommersz márkákat nyugodtan hagyd a végére, mikor már megtelt a fejed a különlegességekkel.
  8. ne hidd, hogy a Porschék közelébe juthatsz. A kedves 2 méteres szerecsen kérdésére: „Invitation?” úgy is lesütött szemmel kullogsz odébb, mint vert sereg.
  9. ne hidd, hogy egy 16 gigás mappát teleraksz hoszteszekről készült fotókkal, ugyanis a pórnép napjai alatt alig pózolnak a kocsik mellett. Akik meg igen, ők inkább kedvesek, mint szépek. Bár a méltán hírhedt Nimrod standján egy olyan lány dolgozott, aki felett nem lehetett átsiklani.
  10. ne hidd el, hogy 7 órakor bezár a bazár. Nyugodtan sétálj még bent, fotózz, ülj be, amibe csak tudsz, úgy, hogy már nem zavar senki, és nézd meg a hoszteszek csoportos táncát. Ha megtelt az agyad meg a memókártyád, keresd meg a kijáratot és bízz benne, hogy jár még busz vissza a parkoló fele.
  11. ne hidd, hogy Genfben megúszod egy sima gyrossal. Ez lesz életed legdrágább gyrosa úgy, hogy rizset adnak mellé és semmi zöldséget, mind ezt 7000 forintért. Jó étvágyat!
  12. ne félj megkérdezni egy 60 éves franciát, hogy hol a fenében van a hoteled, mert ahova a nyavalyás navi vitt, ott rohadtul nincs (ismételten köszi K-Astra). Szóval az öreg francia, felpattintja a fél téglányi okostelefonját, felhívja a hotelt, lebeszéli, hogy: igen mennénk, majd hangutasítással beadja a navijába, hogy hová is kéne kilyukadnunk. És ezek után a francia pár még el is kísér minket, hogy odataláljunk. Szóval kicsit rehabilitálnom kell a franciákat, és át kell gondoljam a róluk alkotott eddigi képemet.

img_0149.JPG

+1. Genf járhatatlan a kiállítás alatt, de még a nélkül is elég nehezen. 4 km-t több mint másfél óra alatt sikerült abszolválni úgy, hogy nem volt semmi látható oka a lassúságnak. A lámpák direkt úgy vannak beállítva, hogy ne zöld, hanem piros hullám legyen. Viszont, ha esetleg mégis esély nyílna egynél több zöld lámpán átmenni egymás után, akkor is legyél nagyon résen, mert szinte az összes kereszteződésben traffipax üzemel. Ezen még akkor egész jót nevettem, mert 30 km/h-nál többre nem igazán volt lehetőségem gyorsulni. Aztán pár héttel a kiállítás után jött egy ajánlott levél Svájcból…igen jól gondolod: gyorshajtás! Gondoltam magamban: elmentek ti a…., ez nem lehet igaz. De a levélben megmagyarázták, hogy az egyik kereszteződésben levillantottak 56 km/h-val, amiből levonták a tűrést, ami 5 km/h, így 51 volt a tempóm, ami az 50-es táblánál túl sok, így legyek kedves 40 CHF-et elutalni a svájci rendőrségnek (gondolom, hogy legyen miből megvenni a 25 CHF-es gyrost nekik).

img_20170313_120029.jpg

De nem elriasztani akartalak, sőt! Pláne most, hogy fapados gép is megy Budapestről Genfbe, ráadásul a kiállítás a reptér mellett van, érdemes fontolóra venni, mint hétvégi programot. A szállás mondjuk horror áron van (180 CHF/éj/fő-vel lehet kalkulálni) viszont a francia határ egy köpés, így egy kis autózásért, vagy buszozásért cserébe a svájci árak töredékéért is lehet szállást találni.

Ja és érdemes nyitott szemmel járni, és nem csak az autókat nézni hanem az embereket is. Én így botlottam bele Mika Hakkinenbe :)

img_20170313_121333_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cargineering.blog.hu/api/trackback/id/tr388631548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.04.08. 14:07:35

Ez hogy a lótúróba nem került ki címoldara? Príma cucc, Mikka rulez! Genf kimaradt de a többinél én is simán el szoktam szervezni a dolgokat.
Ha ez vígasztal, a Ferkához invitationnel se mindig lehet bemenni. Porschét meg próbáld ki Stuttgartban ha még mindig arrafelé élsz.

Cargineering 2019.04.29. 20:25:39

Köszi szépen. Gondolom az sem segített, hogy nem töltöttem ki az ajánlót :)
De igen, a Porsche múzeumban többször is jártam. Imádom. A gyárlátogatás van még hátra, csak oda legutóbb is négy hét volt a várólista.
süti beállítások módosítása